B I O G R A F I

Fotograf Irika Sandström Fotograf Irika Sandström

Martina Johnsson sadlade om från yrkesryttare till musiker, bytte ut hästarna mot gitarren, flyttade ifrån landet, naturen och tystnaden, till betongen och det eviga bruset i Malmö stad. Hennes röstklang har jämförts med artisten Alison Krauss och vemodet och det mörka med Gillian Welch. Genren beskrivas  hon själv som hennes egen tolkning av Country, Folk och Bluegrassmusik.

 

Dinah Washington, Janis Joplin, Neneh Cherry lyssnade Martina mycket på i sin ungdom. Kärleken till countrymusiken växte fram, tror hon själv, under åren hennes storasyster arrangerade folk och världsmusikfestival i sitt hem i Brekille, där många av Sveriges och världens musikelit spelat. Under en konsert med Dan Crary och Beppe Gambetta såddes ett första blågräs frö. En av arrangörerna till festivalerna var också Esbjörn Hazelius som medverkar på skivan Nine Stories Then the Weather. Idag lyssnar Martina på allt från gammal traditionell country/bluegrass till mer modernt så som  Lucinda WilliamsGillian Welch och nykomlingar som Sarah Jarosz 

 

"-Länge trodde jag att rida och hantera vilda hästar var mitt kall, men nu känner jag mig hemma i musiken och att jag verkligen landat. Albumet består av nio berättelser med reflektioner och tankar kring tidiga perioder i livet, till mer aktuella upplevelser, insikter och erfarenheter. Från direkta beskrivningar på hur mitt arbetet kring hästarna kunde se ut, till tyngre ämnen i livet som att förlora en nära. Och självklart en sång om vårt nordiska väder"

 

Albumet är inspelat tillsammans med musikern och ljudteknikern Emil Isaksson på Studio Möllan. Han medverkar på gitarr, dobro och trummor och har också varit med och producerat. Andra musiker som medverkar på skivan är den mångsidiga multiinstrumentalisten och sångarne Esbjörn Hazelius, vokalisten Brita Björs, Mats Bengtsson på piano, Matti Nilsson på sitar, Marcus Närvik på bas och Pär Håkansson på Banjo. Sista låten Wetaher Song spelas av Simon Mårtensson på gitarr och Johan Holmgren på mandolin.